На вниманието на учениците

На основание т. 34 на Правилата за организиране и провеждане на ученическите олимпиади и на националните състезания в държавните, в общинските, в частните училища и в чуждестранните училища на територията на Република България, на този сайт, в раздел "Ученици", подраздел "Олимпиади, състезания и конкурси" със свободен достъп е публикувано съобщение за резултати от областни кръгове на олимпиади и състезания.


Eдин месец подарък в Уча.се

Здравейте, екип!

Ние от Уча.се сме щастливи да обявим СУ „Св. св. Кирил и Методий" Козлодуй за иновативно училище на България. Радваме се, че заедно с Вас – иновативните директори и учители – ежедневно подобряваме българското образование!

Искаме да изненадаме всички Ваши учители, ученици и родители, които имат текущ абонамент, с един месец подарък в Уча.се!

Към Вас пътува плакат за фоайето на училището, на който е описано как да се възползвате от Вашия месец подарък, който се активира с кода: sukim-kzld.

Линк за активация на кода: https://ucha.se/kod.

За нас е чест, че имаме възможността да работим с прекрасни професионалисти като Вас!

Екипът на Уча.сеРезултати от олимпиади и съатезания

 • Резултати от Коледно математическо състезание 2022 г.

СТИПЕНДИИ


Информационно-разяснителни материали за деца от Комисията за защита на личните данни

Във връзка с писмо на МОН Ви уведомяваме, че комисията за защита на личните данни е разработила и публикувала на интернет сайта си специализирана секция, посветена на децата и техните лични данни. Особено внимание заслужават практическите съвети за защита на личните данни в онлайн среда. Видеоклиповете и брошурите са достъпни на следния линк: www.cpdp.bg. Създаването на специализираната секция е част от информационно-разяснителната кампания за повишаване информираността на учениците относно неприкосновеността и защитата на личните данни.БЕЗОПАСНО СЪРФИРАНЕ НА ДЕЦАТА В ИНТЕРНЕТ

Насоки за създателите на политики в областта на защитата на децата онлайн, разработени от Международния съюз по далекосъобщения, и преведени на български език.

Материалите са достъпни на адрес: https://www.itu-cop-guidelines.com


НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА 116 111

2021

Националната телефонна линия за деца 116 111 е най-бързата възможност за подаване на сигнал за дете в риск

Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно, безплатно, 24 часа, 7 дни в седмицата.

Консултантите, които отговарят на позвъняванията, са психолози и педагози. Те са специалисти с богат опит в работата с деца и семейства. Готови са да изслушат и да подкрепят обаждащия се, а споделеното на линията остава поверително.

Националната линия има изградена връзка с Националната система 112, отделите за „Закрила на детето“ в цялата страна, РУ на МВР, РУО към МОН и др. С телефон 116 111 може да се свърже всяко дете, което търси подкрепа и иска да бъде изслушано, както и всеки загрижен за дете или е свидетел, че то е в риск.

От месец юни 2021 година Държавна агенция за закрила на детето е официален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International (CHI), която е представена в 139 държави и има 166 членове.Здравето и спортът обединени в проекта "Яж, движи се и обичай"

Програмата "Яж, движи се и обичай" е съвместен проект на Клуб за Изкуство и Спорт "Дунавска" и с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 г. на Министерство на младежта и спорта.

Дигиталното списание по проекта събира най-добрите 50 послания на участниците в играта "Разкажи ни ти". Инициативата е с цел подобряване на психическото, физическо и емоционално здраве на обществото.

Полезните съвети можете да видите на сайта на програмата: Електронна книга - "Яж, Движи се и Обичай"ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНКУРСИ ЗА УЧЕНИЦИ

Текущи

Пети ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище"


НАЦИОНАЛНА АПРИЛОВСКА ГИМНАГИЯ И ФОНДАЦИЯ РАДЕТЕЛ ОРГАНИЗИРАТ Пети ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище ". Темата на конкурса е „Тези, които не правят благодеяния, не трябва да бъдат извеждани на сцената, тяхната участ е забравата“ Васил Априлов. Конкурсът се посвещава на 188 години от създаването на Първото новобългарско взаимно светско училище. Петото издание на конкурса се организира с международно участие.

Краен срок за изпращане на творбите: 10 април 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален ученически литературен конкурс с международно участие „Николай Лилиев“


Национален ученически литературен конкурс с международно участие „Николай Лилиев“ 2023 се организира от 11. ОУ „Николай Лилиев“, гр. Стара Загора. В него могат да участват ученици от V до XII клас

Краен срок за изпращане на творбите: 28 април 2023 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


ХXV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”


Фондация „ЕВРИКА” обявява ХXV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”. Той е включен в програмата на Министерството на образованието и науката за извънкласните дейности през настоящата учебна година и е под патронажа на първия български космонавт генерал Георги Иванов.

Краен срок за изпращане на творбите: 24 май 2023 г.

Повече информация за конкурса: формуляр за участие, регламент.


Четвърти национален ученически конкурс „Времена и будители”


Национален музей на образованието в партньорство с Регионално управление на образованието – гр. Габрово, обявява Четвърти национален ученически конкурс „Времена и будители”, посветен на 145 години от Освобождението на България, 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, 115 години от Независимостта на България и 110 години от Балканската война.

В конкурса могат да участват ученици от 5. до 12. клас от цялата страна и от българските училища в чужбина.

Краен срок за изпращане на творбите: 30 юни 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален конкурс за поезия „…и мисля аз, че ти си Тя“


Община Чирпан, Къща музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан и Фондация „Яворов” обявяват Национален конкурс за поезия на тема „…и мисля аз, че ти си Тя!“ (“Обичам те“- Пейо К. Яворов)

В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас от цялата страна и от българските училища в чужбина със стихотворения на любовна тема. Всеки автор може да представи до 3 стихотворения. Към творбите трябва да бъде приложена информация за участника: име, адрес, училище, клас, e–mail и телефон за връзка.

Краен срок за изпращане на творбите: 15 март 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ И ПРОЗА НА ТЕМА: „АЕЦ - ИСТОРИЯ И БЪДЕЩЕ НАШЕ”


НЧХП "Христо Ботев – 1879" и Литературен клуб „Нашето слово” обявяват литературен конкурс „АЕЦ – история и бъдеще наше”, посветен на предстоящия юбилей през 2024 г. - 50 години от влизане в експлоатация на Атомната електроцентрала, която е знакова за енергетиката на България и един от водещите символи на град Козлодуй, в две категории: ПОЕЗИЯ И ПРОЗА.

Краен срок за изпращане на творбите: 30 април 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален литературен конкурс „Светът на Яворов“


Община Петрич и Профилирана гимназия „Пейо К. Яворов“ обявяват национален литературен конкурс „Светът на Яворов”. Темата за 2023 година е „Перо послушно – копие на цар“

Краен срок за изпращане на творбите: 31 март 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


XIV Международен конкурс за детска рисунка "Слънчевите руни в българските носии и история"


Основната цел на конкурса е да помогне на младите хора да открият красотата на слънчевите багри, знаци и елементи, втъкани в народната носия, от родното място.

Краен срок за изпращане на творбите: 30 април 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален конкурс на тема "Детство мое - реално и вълшебно"


Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионално управление на образованието-Ловеч, Община Ловеч и ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Ловеч обявява Национален конкурс за детска рисунка, компютърна рисунка и есе на тема „Детство мое – реално и вълшебно“. В конкурса могат да участват ученици от I до ХІІ клас.

Краен срок за изпращане на творбите: 13-28.04.2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „ПРОЛЕТ ВЪРХУ ЛИСТА”


За шестнадесета поредна година Община Кюстендил организира Национален конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа“. В конкурса могат да участват ученици от IV до ХІІ клас.

Краен срок за изпращане на творбите: 10.03.2023 г.

Повече информация за конкурса: Покана.


КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ ОТ 6 ДО 19 ГОДИНИ ПО ПРЕВЕНЦИЯ НА НАРКОМАНИИТЕ


Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества Благоевград организират конкурс за ученици от 6 до 19 години по превенция на наркоманиите 2022 – 2023 учебна година.

Краен срок за изпращане на творбите: 24.03.2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Международно биенале за детска рисунка
„Свищов 2023“


Община Свищов и Художествена галерия „Николай Павлович“ организират Международно биенале за детска рисунка „Свищов 2023“. Инициативата е насочена към деца и ученици на възраст от 4 до 16 години.

Ученици, които участват, да предадат творбите си на Татяна Тошева в срок до 25.03.2023 година - за изпращане на организаторите.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален конкурс за стихотворение и есе “Живеем в земята на Ботев”


Конкурсът е посветен на 147 – та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.

Национален конкурс за стихотворение и есе “Живеем в земята на Ботев” - регламент


КОНКУРС ДРАКОН


Организацията "Граждани за България" организира конкурс за есе по гражданско образование. Конкурсът "Дракон" е за ученици от VIII до XII клас.

Срок за изпращане на творбите: 9 март 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Национален конкурс „Ветеринарният лекар – лечител на човечеството“


НПГВМ „Иван Павлов“ с партньори РУО и Община Стара Загора организира Национален конкурс „Ветеринарният лекар – лечител на човечеството“ за рисунка, есе, фотография, презентация, сайт или блог, репортажна статия в училищен вестник, късометражен филм.

Срок за изпращане на творбите: 30 май 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Изтекли

СЪОБЩЕНИЕ – ПОКАНА
ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В СБОРНИК НА АВТОРИТЕ ОТ КОЗЛОДУЙСКА ОБЩИНА


Литературен клуб „Нашето слово” към НЧХП „Христо Ботев – 1879” Козлодуй подготвя за печат своя първи сборник с творби на автори от община Козлодуй.

Каним всички, пишещи стихове, разкази, приказки, есета, пътеписи, очерци, фейлетони, афоризми, краеведски и други материали - заедно да сътворим нашата обща книга.

Краен срок за изпращане на творбите: 28 февруари 2023 г.

Повече информация: Покана.


Общински конкурс за мултимедийни презентации/видеа „От теб з@виси“


По повод отбелязването на Международния ден за безопасен интернет - 14 февруари, Община Козлодуй стартира Общински конкурс за мултимедийни презентации/видеа „От теб з@виси“. В конкурса могат да участват ученици от V до VIII клас.

Краен срок за изпращане на проектите: 10.02.2023 г.

Повече информация за конкурса: Статут.


Национален конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението”


Във връзка с Националния празник на Република България – 3 март 2023 г. и честването на 145–та годишнина от освобождението на България, Община Плевен и Регионален Военноисторически музей-Плевен организират традиционния конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението”.

В конкурса могат да участват със собствени творби ученици от І до VІІІ клас.

Краен срок за изпращане на творбите: 22 февруари 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


XI Национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“


Регламент: Конкурсът се провежда в 3 възрастови групи: II – ІV клас, V – VIII клас и IX – XII клас и в 3 раздела. В раздел „Публицистични материали за вестник” се приемат интервю (колективно и индивидуално участие), есе, очерк, репортаж, пътепис, публицистична статия, коментар (индивидуално участие) в обем до 3 страници (Times New Roman 12). Всеки участник може да изпрати една творба в жанр, но максимум 3 творби в раздела. В раздел „Ученически вестници“ се приемат електронни или хартиени издания на екипи. В раздел „Радиожурналистика“ се кандидатства с радиопредаване (колективно, с времетраене до 15 минути) и с интервю или репортаж (индивидуално, с времетраене до 5 минути).

Срок за изпращане на творбите: 20 февруари 2023 г. на e-mail gr.popov@abv.bg

Повече информация за конкурса: Регламент.


Международен конкурс за статистически плакат


Цел: да се повиши статистическата култура на учениците и студентите, да се провокира интерес към статистическите изследвания, да се развият уменията за работа в екип при интерпретирането на статистически данни и използването на графични и математически методи за представянето им.

Регламент: Състезанието се състои от два кръга: национален и международен. Финалистите от националния кръг във всяка държава ще могат да участват в международния кръг. Отборите създават плакат на свободна тема.

Календар за провеждане на Международния конкурс за статистически плакат 2022 - 2023 година:

Период на регистрация: от 20 май 2022 до 06 януари 2023 година.

Период за подготовка и изпращане на плакатите: до 5 февруари 2023 година.

Оценяване на участвалите плакати в трите категории на националния кръг: от 6 февруари до 10 март 2023 година.

Обявяване на националните победители: 10 март 2023 година.

Повече информация за конкурса: https://www.nsi.bg/islp2023/islp.htm.


Удължава се срокът за участие за Space Camp Turkey 2023


Регламент: За поредна година български ученици имат възможност да спечелят стипендия за едноседмичния космически лагер Space Camp Turkey. Конкурсът е организиран от Център за творческо обучение. Участие в него могат да вземат деца от 11 до 15 години.

Темите в конкурса за 2023 година са:

 1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?
 2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
 3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Младежите имат правото да изберат с коя от трите теми да участват. Имат свобода и в избора на формат, в който да представят идеите си – писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език.

Срок за участие в конкурса: 5 февруари 2023 година

Повече информация за конкурса: Регламент.


X МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „КОЙТО СПАСИ ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ, СПАСЯВА ЦЯЛА ВСЕЛЕНА“


Тема: ИСТОРИЯ ЗА МРАК И СВЕТЛИНА - 80 ГОДИНИ ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

Регламент: Ако сте ученик от 8. до 12. клас, участвайте в конкурса с художествен разказ или видео разказ. Регламентът за надпреварата може да откриете тук.

Срок: Конкурсните материали: разкази или линкове за сваляне на видеоразказите се изпращат на имейл адреса на организаторите center.alef@gmail.com.
Начало: 1 октомври 2022
Краен срок за получаване на творбите: 1 февруари 2023 година

Повече информация за конкурса: Прочетете в презентацията или на адрес: https://alef-bg.org .


VI Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“


Стартира шестото издание на Националния конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ”, организиран от Второ основно училище „П.Р.Славейков” със съдействието на Община Стара Загора и РУО-Стара Загора.

Право на участие в конкурса имат всички ученици от I до ХІІ клас, от България и чужбина, разделени в три възрастови групи:
I-IV клас;
V-VII клас;
VIII-XІІ клас.
и пет категории:
Стихотворение;
Есе;
Рисунка;
Фотография;
Мултимедийна презентация.
Творбите се изпращат до 31 януари 2023 г.

Формуляр за участие може да намерите тук.

Повече информация и нужните документи за участие на: https://ou2sz.com.


Национален ученически конкурс - рецитал на тема „Левски - 150 години в сърцето на България“


Община Ловеч, РБ „Проф. Беню Цонев“ - гр. Ловеч и ОУ „Васил Левски“ - гр. Ловеч организират Национален конкурс - рецитал „Левски - 150 години в сърцето на България“ за всички ученици от I до XII клас. Конкурсът е посветен на 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

Срок за изпращане на изпълненията: 17:00 ч. на 20 януари 2023 г.

Повече информация за конкурса: Регламент.


Конкурсът за участие в Space Camp 2023 започва


Регламент: За поредна година български ученици имат възможност да спечелят стипендия за едноседмичния космически лагер Space Camp Turkey. Конкурсът е организиран от Център за творческо обучение. Участие в него могат да вземат деца от 11 до 15 години.

Темите в конкурса за 2023 година са:

 1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?
 2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
 3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Младежите имат правото да изберат с коя от трите теми да участват. Имат свобода и в избора на формат, в който да представят идеите си – писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език.

Срок за учатие в конкурса: 15 януари 2023 година

Повече информация за конкурса: Регламент.


Конкурс за стихотворение „Рими с аромат на канела“


С радост искаме да ви съобщим, че ИНФОМРЕЖА обявява конкурс 2022 под наслов „Рими с аромат на канела“, в който могат да се включат всички ученици от първи до дванадесети клас от всички училища в страната.

Целта е да провокираме творческия дух и да представим най-доброто, което да получи заслужено и своята награда.

Конкурсът разделя младите автори в три възрастови групи с по три призови места - на начален (1 – 4 клас), основен (5 – 7 клас) и среден (8- 12 клас) етап на образование.

Срок за изпращане на творбите: 25 декември 2022 г.

Повече информация за конкурса: Новината.


Конкурс за ученици „ЗЕЛЕНИ И ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ В КЛАСНАТА СТАЯ – GREEN and DIGEDU”


Цел: да представят своята гледна точка за това как заедно с учителите си изграждат своята модерна класна стая, в която развиват дигитални и зелени умения.

Регламент: Конкурсът се провежда в две отделни категории:
- Зелени умения в класната стая (GREEN EDU)
- Дигитални умения в класната стая (DIGEDU)
Всеки участник подава материали само за една от категориите, като посочи възрастовата група, за която кандидатства:
– 7 –11 години
– 12 –15 години
– 16 – 19 години
Участието в конкурса изисква изпращане на 3 до 5 снимки в електронен формат .jpg с общ обем до 8MB. Снимките трябва да са придружени с текстов файл, в който в рамките на до 250 думи (без интервали), шрифт 12 Times New Roman, е описана добра практика в училище, в класната стая или в извънкласни дейности, които участникът е илюстрирал с направените снимки.
Кандидатури, които съдържат само снимки, без текст, няма да бъдат разглеждани!

Изисквания за регистрация и участие в конкурса: Конкурсът е насочен към всички български ученици от 7 до 19 годишна възраст от всички образователни и обучителни институции в България.
- Участникът се регистрира, като изпраща на имейл: Navett_competition@hrdc.bg в срок до 11.11.2022 г.:
- Регистрационна форма
- Декларация 001, може да бъде попълнена от учениците в категория 16-19 години, само от навършилите 18 години, но не и по-малки. За другите участници – ученици по-малки от 18г. се попълва декларацията с номер 004 от техните родители
- Декларация 004 /информирано съгласие от родител/
- Снимки
- Обяснителен текст

Повече информация за конкурса и цялата документация може да намерите тук.


Конкурс за статистическо есе за ученици


Тема: Значението на официалната статистика в съвременния свят на информация и дезинформация

Цел: Повишаване на функционалната грамотност и статистическата култура на учениците чрез провокиране на творческия им потенциал и развиване на умения за критично мислене и работа с данни.

Регламент: Конкурсът е предназначен за ученици от IX до XII клас. Всеки автор има право да участва само с едно есе.

Награди:

 • Първо място - 300 лв.
 • Второ място - 200 лв.
 • Трето място - 100 лв.
Всички участници, изпратили есета в срок на посочения имейл, ще получат сертификати за участието си в конкурса.
Допълнителни награди - статистически публикации и рекламни материали за победителите и добре представилите се участници.

Срок: 14 октомври 2022 г. - изпращане на разработките на имейл: events@nsi.bg

Повече информация за конкурса: https://www.nsi.bg/ese2022/ese.htm.


Треска за усмивки 2022


Тема:
Национален конкурс за „Най-усмихнат клас на България 2022 – умни, творящи, можещи“ със Сдружение „УСМИВКА“ - започва от 10.10.2022 г. до 20.11.2022 г. с подкрепата на Община Бургас.

Регламент:
Конкурсът се провежда в 6 категории:
I-ва категория – „Най-усмихнатите деца в детската градина“
II-ра категория – „Най-усмихнати първолаци“
III–та категория – „Най-усмихнат начален курс" от 2-ри до 4-ти клас
IV–та категория – „Най-усмихната прогимназия“ 5-и до 7-и клас
V-та категория – „Най-усмихнати гимназисти“ 8-и до 11-и клас
VI–та категория – „Най-усмихнати абитуриенти“

Как да участвате?
Всеки желаещ да се включи в конкурса трябва да изпрати фотография на класа с размер А4 (МОЖЕ И ПО-ГОЛЯМ ФОРМАТ) до 20.11.2022 г. на адрес: гр. Бургас, ул. „Янко Комитов“ 4, Митка Георгиева за Сдружение „УСМИВКА“ участие в конкурса "Най-усмихнат клас на България 2022 г."

На обратната страна на снимката напишете:
- Кой е Вашият клас и кой е Вашият класен ръководител?
- Кое е Вашето училище и къде се намира (град/село/област)?
- Телефон и имейл на преподавателя или училището написани четливо за връзка при изпращане на е-Грамоти и награди на спечелилите.
- Категорията в която участвате.
- Кратко описание за това, как постигате Вашите резултати в училище, Вашите творчески изяви и постижения.


Проект „Еко Шампиони“


Искате да влезнете в ролята на изследователи ...
Искате да работите съвместно с най-успешните млади учени в България ....
Искате да участвате в най-готиния научен фестивал ...
... Запишете се за участие в клуб по науки Еко шампиони.
www.eco-champions.eu
Заповядайте на 18 октомври /вторник/ от 14.00 часа в актовата зала на СУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Козлодуй.

Проект „Еко Шампиони“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 94 601 €, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП чрез Фонд Актини граждани - www.activecitizensfund.bg . Основната цел на проект „Еко Шампиони“ е повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени чрез осъществяване на образователни дейности. Проектът се изпълнява от Фондация „Сай Хай“, гр. София в партньорство с Фондация ХАЛО 2019, гр. Хасково, Сдружение Враца Софтуер Общество, гр. Враца и Forandre verden (Change The World), Норвегия.


Конкурс за рисунка "Композирай пречиствателна станция"


Тема: Пречиствателни станции за отпадъчни води

Регламент: Създайте рисунка по темата на конкурса с максимален размер А3. В конкурса могат да участват ученици от 4. до 12. клас включително.

Наградата: Предвиждат се 16 награди в размер на 500 лв.

Срок: от 10.10 до 1.12.2022 г.

Адрес за изпращане на творбите: София 1000, ул. "Уилям Гладстон" №67, Главна дирекция "Оперативна програма "Околна среда" , Министерство на околната среда и водите.

Повече информация за конкурса: За повече информация се обръщайте към Татяна Тошева и Катерина Маринова.


VІІІ издание на конкурс за детска рисунка, организиран от „Образователен център Британика” ООД, гр. София, на тема „Аз и морският свят“


Участие в конкурса: В конкурса могат да участват деца в 3. и в 4. група в детската градина, както и ученици в I и във ІІ клас в училищата. Форматът на рисунките е А4, като е допустим и А3. Няма ограничения и конкретни изисквания относно използването на изобразителни материали и техники.

Срок и изпращане на рисунките: Творбите се приемат от 7 септември до 1 ноември 2022 година. Необходимо е рисунките да бъдат придружени с попълнена декларация за информирано съгласие за обработване на личните данни.

Повече информация за конкурса може да прочетете на сайта https://morski-svyat.britanica-edu.org/index.php/en/ или в презентацията.Безплатни школи по програмиране и дигитални технологии

Училищна Телерик Академия обявява за школите си нов прием за учебната 2022/2023 година.

Обученията ще се провеждат в рамките на 72 часа през учебната година и ще бъдат онлайн или присъствено в гр. Враца.

Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 2 октомври.

Повече информация може да прочетете тук или на сайта на Училищна Телерик Академия.ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕТО ПО ФВСУЧЕБНА ЛИТЕРАТУРА


ЛИТЕРАТУРА ЗА ЛЕТЕН ПРОЧИТ 2022


„Тръгваме на училище, Вирусът - НЕ“

Министерството на образованието и Министерство на здравеопазването подкрепиха иницииативата на български творци-родители за видеоклипа „Тръгваме на училище, Вирусът - НЕ“.

2021


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАЩИТЕ УЧЕНИЦИ


Уважаеми ученици, имате възможност да се запознаете с разписанието на общинския автобус по маршрута Козлодуй-Крива бара в приложения файл.ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСНОСТ В КОМПЮТЪРНА МРЕЖА И ИНТЕРНЕТ


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ В РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Уважаеми ученици, имате възможност да се запознаете с информация за прием в Русенски университет за 2020/2021 учебна година по специалността "Педагогика на обучението по математика и информатика (ПОМИ)" в този файл.


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС В ПЕРИОДА НА ОБУЧЕНИЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДАКАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ


ПРЕВЕНЦИЯ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ

Програма за превенция на тормоза в училище


СПРАВОЧНИК

"Училищен тормоз - какво да правим?"

Училището е сложна организация, поради многобройните очаквания, на които е призвано да отговори. То трябва да осигури баланс между сътрудничество и състезание, между подкрепа и предизвикателства, между лични постижения и колективен труд. Сложните взаимоотношения, в които влизат всички лица в училище, водят до напрежение и конфликти, справянето с които изисква нови компетенции. Настоящият справочник е предназначен за всички възрастни, които са част от училищната общност. Той предлага полезна информация и ефективни практики за справяне с един изключително остър проблем - училищния тормоз. Предложената информация и модел на организация на училището позволяват с решаването на проблема да се ангажират всички участници вучилищния живот. Справочникът е част от училищен механизъм, насочен към прилагането на нов модел за общуване и усъвършенстване на училищната среда с активно участие на учениците.

Насилие

ЗА КАНДИДАТСТУДЕНТИТЕ

Представяне Чуждо-езиковото обучение в ХТМУ предоставя възможност за получаване на инженерни дипломи, признати във Франция и Германия
2016

УЧЕНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ

Важни моменти от развитието на Ученическия парламент

2001 г.

Първо участие в европейски конкурс. Конкурсът е под патронажа на Европейския парламент и на Президента на Република Франция и е под надслов „Афиширай своето европейско гражданство”. Конкурсните задачи са три: Страсбург
 • Проект за Харта на европейската младеж
 • Писмо до „Бащите на Европа”
 • Емблема на проекта
Проектът изработен от нашите ученици е номиниран и участниците (10 ученици и трима учители – доброволци) заминават за Страсбург, където участват в изработването на окончателния вариант на Хартата, заедно с останалите младежи от европейските страни.

2002 г.

Франция Второ участие в европейския конкурс „Бъдещето – това сте вие”. Проектът е реализация на една от ценностите, засегнати в Хартата на европейската младеж. Нашият проект реализира ценността „солидарност” и е под надслов „Приятелю, подай ръка”. Проектът отново е номиниран и участниците го представят в Париж.

2002-2003 г.

Деница Създава се Училищен граждански кръг (УГК) – 30 ученици и 10 учители – доброволци. Учениците, които участват в учредяването на Училищния граждански кръг са тези, които са участвали в реализирането на европейските проекти през 2001 и 2002 г. След това се присъединяват и други. В състава на УГК се включват и родители – доброволци. Започва практическата реализация на проекта „Приятелю, подай ръка” с осъществяването на първия етап „Да станем приятели”.

2003-2004 г.

Започва реализацията на втория етап на проекта „Приятелю, подай ръка”. Създават се групи по интереси, наречени Ателиета, в които са обхванати деца с проблеми в училище. Ръководители на ателиетата са ученици, учители и родители – доброволци в УГК. Ателиетата са:
 • Спорт
 • Театър
 • Ден на Европа
 • Куклен театър
 • Танци
 • Приказки
 • Огнеборци
УГК организира и провежда първо честване на Деня на Европа – 9 май. Представена е дейността на Ателиетата. Гости са дипломатически представители на Португалия, Италия, Великобритания, Австрия, Франция, Германия, Русия и САЩ. Ден на Европа
Открита е Алея на Европа, зала „Европа” и се изнасят знамената на страните от ЕС. УГК участва в конкурс за есе „Европа единна в многообразието”, организиран от Асоциацията на членовете на академичните палми. Нашите участници получават Специалната награда за чуждестранно участие (България не е член на ЕС). Ден на Европа
През април 2004 г. се провежда Колоквиум с международно участие „Да върнем децата в училище”, където различни институции споделят добри практики и УГК отчита своята дейност.

2004–2005 г.

УГК участва в конкурс за есе „Европа – 60 години мир. Траен ли е и как да бъде необратим?”, организирани от Асоциацията на членовете на академичните палми. И в този конкурс есето на нашите участници получава отново Специалната награда за чуждестранно участие (България все още не е член на ЕС). Дейността на УГК се разширява. Включват се нови доброволци – учители и родители, а също така и по-малки ученици, които искат да играят, творят и помагат на съучениците си в свободното си време. Провежда се спортен празник с деца от цялата община и с участието на спортисти – ветерани от област Враца.

2005-2006 г.

Създава се Ученически парламент (УП). Учредители са УГК и отговорниците на класовете. Целта е да се разшири ученическото самоуправление и възпитанието в гражданска активност. Сформират се следните комисии – социална, етична, спортна, културна. Реализирани са следните проекти:
 • Правилник за дейността на УП
 • Етичен кодекс
 • Благотворителни акции
 • Ден на ученическото самоуправление

2006-2007 г.

Разширява се дейността на УП. В състава му се включват представители на всички класове – от 5 до 12. Работи по следните проекти:
 • Екологичен проект "Зелен флаг"
 • Българско – румънски проект "Класни стаи без граници"
 • Подпомага дейността на българско – португалския езиков проект „Искам да ти разкажа…”
 • Продължава дейността на Ателиетата. В работата на комисиите към УП се включват и представители на родителските активи, на педагогическата колегия. Обсъждат се проблеми и се търсят решения.